Hoe beheer ik mijn financiën

Het mag simpel klinken, maar het enige goede recept daarvoor is: maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Blijft die in de gaten houden en bij veranderingen: meteen je overzicht aanpassen.

Dat zal in het begin een, soms, vervelende confrontatie zijn. Maar bedenk: als jij het zelf niet doet, zullen de negatieve gevolgen (die niet zullen uitblijven) je ertoe dwingen, maar dan loop je wel achter de feiten aan en kost het je geld. Want dan zullen er aanmaningen binnenkomen en deurwaarders voor je deur staan.

Het is zelfs wel eens voorgekomen bij een cliënt van ons, dat op die manier een factuur die oorspronkelijk slechts 14 euro was, in een jaar was uitgegroeid naar ruim 1800 euro! Dat wil je niet. En dat hoeft ook niet. Maar het vraagt een actieve houding van jou met betrekking tot jouw financiën.

En dan zul je merken dat je er gaandeweg rust door krijgt en misschien zelfs lol in krijgt, want als jij heer en meester bent over je geld, dan kun je het voor je laten werken; dan kun je keuzes maken; dan bepaal jij wat er gebeurt. En dat willen we toch allemaal? Dan slaap je ook weer lekker.

Daarom hieronder tips en informatie over hoe e.e.a. aan te pakken.
Je doel is dat er meer geld binnen komt dan eruit gaat. Dat kan een uitdaging zijn of een grote zorg. Hoe dan ook: ga het niet uit de weg.
Kom je er niet uit: bel ons dan. We helpen je graag.

Als je denkt aan inkomen, waar denk je dan aan?

Salaris / Uitkering / Pensioen / Alimentatie / Voorlopige Teruggaaf Belasting / Kinderbijslag / Kindgebonden Budget / Heffingskortingen / Kostgeld / Huurtoeslag / Zorgtoeslag / Overige (bv. reiskostenvergoeding door werkgever)/

Kijk dan ook op www.belastingdienst.nl/mijntoeslagen en controleer of de Belastingdienst het juiste jaarinkomen hanteert om je toeslagen te berekenen. Zo niet, dan kun je dat direct zelf op die site aanpassen.
Hiermee voorkom je dat je volgend jaar terug moet betalen of zorg je er voor dat je hogere toeslagen krijgt. Hier kun je ook meteen toeslagen aanvragen.

En verlies je je baan, vraag dan direct een uitkering aan op www.uwv.nl.

Als je denkt aan vaste lasten, waar denk je dan aan?

Woonlasten:

Hypotheek / Rente / Huurtoeslag / Kostgeld / Energie: Elektra en Gas / Water / Overig

Kijk ook goed of je voorschot energiekosten / water wel reëel is. Je kunt beter bij de jaarafrekening geld terug krijgen dan alsnog (flink) te moeten bijbetalen. Overweeg ook om ieder jaar over te stappen naar een goedkopere leverancier; kijk eens op vergelijkingssites.

Verzekeringen:

Zorgverzekering / Eigen Bijdrage Zorgkosten / Eigen Kosten Zorg / Medicijnen / Inboedelverzekering / WA Verzekering / Uitvaart-/Levensverzekering / Autoverzekering / Overige Verzekeringen

Vervoerskosten:

Openbaar Vervoer / Brandstof / Overig (ook bv. kosten onderhoud auto)

Huishoudelijke uitgaven:

Voeding / Was- en Schoonmaakmiddelen / Persoonlijke Verzorging / Kapper / Huisdieren / Zakgeld / Rookwaar / Overig

Hou eens een maand iedere uitgave bij in een schriftje. Je zult versteld staan van de ongemerkte bedragen die er uit gaan. Hier valt vaak veel te bezuinigen zonder dat je het gevoel hebt in te leveren. Door bewust
te zijn van je uitgavegedrag, kun je die makkelijker beïnvloeden.

Lukt het je door omstandigheden niet om geld voor huishoudelijke uitgaven vrij te maken, schroom dan niet contact op te nemen met de Voedselbank (in Harlingen en omgeving: www.voedselbankdehelpendehand.nl). Soms is het niet anders; maak er gebruik van. Het geeft je ruimte om met een gevulde maag verder verder te gaan je financiën te regelen. Wij willen je bij deze aanvraag ook wel helpen; laat het ons weten als je dat wilt.

Overige Uitgaven:

Alimentatie / Schoolgeld / StudiekostenSport / VerenigingKrant / Tijdschrift / Kinderopvang / TV/Kabel/Internet/GSM Abonnement / Prepaid / Gemeentebelasting / Reinigingsheffing Noordelijk Belastingkantoor / Loterij / Aflossing Schuld(en) / Overige

Als je het inkomen in beeld hebt en de vaste lasten er vanaf trekt, houd je hopelijk wat over. Dat heb je namelijk nodig voor reserveringen:

Reserveringen voor vaste betalingen, die niet per maand gaan maar bv. per kwartaal of per (half-)jaar:

Water / Motorrijtuigenbelasting / Telefoon Abonnement / Reservering voor huishoudgeld 13e week / Overig

Reserveringen voor variabele betalingen (dus zaken die betaald moeten worden, maar ze komen onregelmatig voor):

Eigen risico ziektekosten (als je niet hebt afgesproken met de zorgverzekeraar dat het standaard per maand moet) / Onderhoud / Afschrijving Auto / Scooter / Uitgaan / Vakantie / Verjaardagen / Feestdagen / Kleding / Schoenen / Sparen / Onverwachte rekeningen

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Vergeet niet een potje te hebben waar je bv. het statiegeld / zegeltjesgeld in stopt. Dit is je zg. verwen-/plezier pot. Daar kun je dan leuke / luxere dingen van doen, zoals een uitje of uit eten. Juist zo’n
potje maakt dat je je makkelijker aan de andere verplichte financiën kunt houden.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Kijk minimaal iedere 2 weken naar je bankrekening. Controleer of alles gaat zoals gepland. Als je een inkomen hebt rond het sociaal minimum, kijk dan ook op de website van de gemeente of je in aanmerking komt voor financiële tegemoetkomingen, zoals bv. Bijzondere Bijstand, Mantelzorgcompliment, regeling m.b.t. Participatie etc. Schroom niet daar gebruik van te maken!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Als je ervoor kiest je huishoudelijke uitgaven aan te pakken, is het misschien een idee om te gaan werken met het wekelijks pinnen van een bedrag dat je uit kunt geven en je daaraan te houden. Om te berekenen welk bedrag dat is, moet je kijken welke financiële ruimte je per maand hebt. Maar hier zit een addertje onder het gras, want: een maand heeft iets meer dan 4 weken. Een kwartaal heeft 13 weken. Dus als je bv. iedere week 75 euro te besteden hebt, leg dan iedere maand ook 25 euro achteruit, zodat je de 3e maand die extra week (de 13e week) ook 75 euro hebt liggen. Anders kom je iedere 3 maanden een week huishoudgeld tekort.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Krijg je je salaris niet per maand, maar bv. wekelijks. Open dan een 2e bankrekening. En stort daar iedere keer je salaris meteen naar toe (of laat je baas meteen naar die rekening storten). En maak voor jezelf een automatische betaling aan die jou per maand een maandsalaris naar je hoofd-bankrekening overmaakt. Zo creëer je je eigen maandinkomen. En dat geeft overzicht, omdat de meeste kosten ook per maand gaan.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Heb je een variabel inkomen, maak dan het inkomstenoverzicht op naar het bedrag dat minimaal binnenkomt. En spaar het geld dat je boven dat minimum bedrag binnen krijgt.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Open altijd al je post! Hoe confronterend dat soms ook is. Maar negeren gaat voor problemen zorgen en voor hogere rekeningen.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Nogmaals: Heb je hulp nodig of wil je gewoon dat iemand met je meekijkt, neem dan contact met ons op.

Succes!